torsdag 13 oktober 2016

Universitetslärare

Det finns olika typer av lärare på universitetet och dessa typer går säkert att känna igen från gymnasiet eller annan typ av skola också, men jag generaliserar inte vidare än universitetet just på grund av att lågstadielärare inte riktigt stämmer in på profilerna jag tänker lista.

Några av de vanligaste typerna är:

1. Läraren som bryr sig så mycket om det den gör att den verkligen skiner upp av att få prata om sitt favoritämne. Den älskar det den håller på med och vill att alla andra också ska göra det.

2. Läraren som främst är där för att få skryta om sin egen forskning.

3. Läraren som älskar sitt arbete men inte eleverna. Den måste vara där men vill verkligen bara gå tillbaka till sitt arbete. Denna typ är den sista som kommer in i föreläsningssalen och den första som går.

4. Gästföreläsaren. It's their time to shine and they're gonna brag! (Har haft en gästföreläsare som visade en bild på utsikten från dess hus och berättade om lägenheten den köpt i innerstan.)

5. Läraren som är målfokuserad. Alla ska klara kursen och den är där för att göra sitt bästa för att det ska hända.

6. Den trötta läraren. En senior. Den vill inte vara där, du vill inte vara där. Ibland ställer en av de mest intresserade eleverna frågor och svaret blir antingen: 1. Läraren lyser upp då den inser att någon faktiskt lyssnar! 2. Svaret kommer snabbt och rakt på sak och läraren fortsätter med föreläsningen genast så att inga följdfrågor hinner ställas.

Det finns fler lärartyper om jag ska lista de som finns på gymnasiet och högstadiet men denna lista räcker ganska gott för universitetet. Allt är så klart baserat på mina egna erfarenheter och är väldigt generella. De allra minst vanliga typerna har jag inte tagit med ens för de är för svåra att generalisera. Tyckte ändå att listan täckte de allra flesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar