söndag 29 september 2019

reputation

reputation (ja, ska skrivas med bara små bokstäver) är Taylors sjätte skiva. Den kom till efter hela kaoset år 2016 då väldigt många bildade ett drev mot henne och kallade henne "orm" och sade att hon var falsk o.s.v. Allt för att Taylor inte ville bli kallad "bitch" av Kanye West och att hon sade att hon inte gillade att han sade "I made that bitch famous" i en av sina sånger (det var mycket som ledde upp till den här stunden och ärligt talat, det är en lång historia så jag förkortar den grovt här), varpå Kim K (som ju är gift med Kanye) släppte ett olagligt inspelat samtal mellan honom och Taylor då han frågade om det var okej att Taylor nämndes i hans låt (i ett annat sammanhang) och Taylor tyckte att det lät bra. Det är, som sagt, mycket historia där så att undvika att vara respektlös var något som var viktigt för vänskapsrelationens framtid. Efter samtalet som var redigerat släpptes i sociala medier och taget ur sitt sammanhang så började medierna också kalla henne falsk och lögnare och alla möjliga saker, fast det stod klart för alla som verkligen hängde med i debatten och inte tog sida att Taylor aldrig hade påstått något som inte var sant. Hon förklarade detta i ett ökänt instagram-inlägg. Plötsligt började folk som tidigare hade umgåtts med henne att "förråda" henne. Hennes ex sedan ett par månader bakåt (på den tiden) var en av dem. Hela världen verkade vara emot henne. Detta ledde till att Taylor så gott som försvann. Hon försvann från alla sociala medier, paparazzin hade inte så många foton av henne för hon höll sig undan offentlighetens öga, hon gick inte på prisgalor och sådant. Det var dött. Tills en dag då alla hennes bilder på Instagram raderades. Någonting hände. tre nya bilder lades upp, alla på en väsande, slingrande orm. En ny singel skulle släppas: Look What You Made Me Do














reputation

1. I Did Something Bad

This song is that bitch. Det mest episka "fuck you" som någonsin getts. Låt oss prata om refrängen. Förutom att texten är så jävla bra, så är Taylor ett geni som kom på ljudet som är i slutet av refrängen. Jag tycker att de låter som att det ska vara någon som härmar en kulspruta, men det är väl inte riktigt tanken. Det är en ljudinspelning av när Taylor sjunger "ratatatatatatatatadjadja" (typ, ni fattar när ni hör det) som har blivit ändrat så det låter inte som henne. Om det inte vore för att jag har sett behind the scenes-klippen på alla låtar så hade jag inte vetat att det var hon som gjorde det ljudet. Refrängen:

"They say I did something bad
Then why's it feel so good?
They say I did something bad
But why's it feel so good?
Most fun I ever had
And I'd do it over and over and over again if I could
It just felt so good, good"

2. Don't Blame Me

Powerballad utan dess like. En kärlekssång med kraft i, helt enkelt. Taylor säger själv att en sak som inspirerat henne är att det finns tre saker som kan förändra en person i grunden och det är kärlek, religion och droger. Inte är det så konstigt att hon i refrängen sjunger:

"Don't blame me, love made me crazy
If it doesn't, you ain't doin' it right
Lord, save me, my drug is my baby
I'll be usin' for the rest of my life"

Alla tre boxar checkas i: "love made me crazy", "Lord, save me" och "my drug is my baby".

3. Delicate

Ok, det här är en singel, jag vet, men ingen av låtarna på reputation fick lika mycket uppmärksamhet som de förtjänade, så jag nämner den ändå. Taylor gjorde ingen promotion för den här skivan annat än att meddela att den skulle komma på sociala medier. Det här är en skiva för fansen snarare än för allmänheten. Och jag kan bara säga att offentligheten har missat några extremt bra låtar. Delicate var inte en av dem, den har även en musikvideo (vilket bara 4 låtar från den här skivan har, att jämföra med 7 från 1989). Det är låt nummer 5, så självklart är den sårbar. Det handlar om osäkerheten man kan känna i ett förhållande, något som återspeglas i det repetitiva från "isn't it?" som refrängen till stor del består av. Den här sången lyssnar jag gärna på, för samtidigt som den är sårbar och utelämnande så är den betryggande också. "This ain't for the best, my reputation's never been worse, so you must like me for me".

4. Getaway Car

Det är en av Taylors fans största sorger att den här låten inte blev en singel och fick en musikvideo. Det är nog mångas favoritlåt från skivan (samma gäller mig; den och Call It What You Want är mina favoriter). Den här hade nästan lika gärna kunnat vara på 1989 och det är den enda låten på hela skivan som inte handlar om Joe Alwyn eller 2016-dramat. En av de bästa grejerna med den här låten är hennes "We never had a shotgun shot in the dark" och "It hit you like a shotgun shot throught the heart" som hon skriker/sjunger inför första och andra refrängen. Det här är låten som skulle ha varit singel, men aldrig blev det. Lyssna på den.

5. Dancing With Our Hands Tied

Den här har lite 80-talsstuk i musiken, men jag tycker att det gör den mer tidlös. Den här låten live är till och med ännu bättre. På tal om det, kolla in reputation Stadium Tour på Netflix. Där finns alla dessa låtar och några coola mash-ups. Jag har alltid tyckt om den här låten, det är en låt med beat samtidigt som det är en fin kärlekslåt.

"I, I loved you in spite of
Deep fears that the world would divide us
So, baby, can we dance?
Oh, through an avalanche? And
Say, say that we got it
I'm a mess, but I'm the mess that you wanted"

6. This Is Why We Can't Have Nice Things

Jag tänkte egentligen inte ha med den här, men kom på att jag var tvungen att ta med en låt som den här. Det här låter som att det ska vara världens gladaste sång, vilket det typ är för det är ett sista fuck you till alla även om den handlar om svek. Samtidigt har den någonting mer, det som skivan handlar om: att helas med hjälp av kärlek

"Here's a toast to my real friends
They don't care about the he-said, she-said
And here's to my baby
He ain't reading what they call me lately
And here's to my mama
Had to listen to all this drama
And here's to you
'Cause forgiveness is a nice thing to do
Haha, I can't even say it with a straight face"

För i slutändan är det ens riktiga vänner och de som älskar en som står kvar när andra sviker.

7. Call It What You Want

Det här är, som jag sade tidigare, en av mina favoritlåtar på skivan. Den här har hjälpt mig genom dåliga tider, då jag har oroat mig mycket om vad andra tycker eller tror om mig och mina val. Den här sången brukar jag säga är min och Gustafs andra sång (den första är Wuthering Heights av Kate Bush). Det är en enkel låt, som jag till en början inte var så förtjust i just på grund av musiken, men texten fick mig att tycka om den mer och mer och nu tycker jag att melodin är bra. Den är väldigt cool att lyssna på med bra bas, kan tilläggas.

"All my flowers grew back as thorns
Windows boarded up after the storm
He built a fire just to keep me warm
All the drama queens taking swings
All the jokers dressing up as kings
They fade to nothing when I look at him"













There will be no further explanation.
There will be just reputation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar