fredag 3 november 2017

November

Inne i november. Jag gillar inte den svenska skrivregeln att stava månader med liten begynnelsebokstav. November. Det ser bättre ut, det ger månaden sin egen identitet snarare än att reduceras till en i mängden. En månad, november. Månaden November. bell hooks är en författare som medvetet har valt att stava sitt namn med små bokstäver för att inte ta bort fokus från sina verk. Jag förstår tanken, men jag tror att effekten blir den rakt motsatta. För ett namn som blivit förminskat till ett ord bland alla andra väcker människans intresse och hon frågar varför författaren fråntagit sig sitt namn, för så funkar skriftspråket.

I talet får månaderna ta plats. Majs mjuka förkunnande att våren är här och sommaren snart anländer faller platt när man ser det nedtecknat: maj. Som ett ord i mängden, inget att fastna vid; ögonen rör sig vidare. I november faller den första snön och frosten biter sig fast, men November står skrivet i den första snön och frostnätterna.

Härmed ber jag för poesins skull och människans beroende av den att vi kan skriva November som en egen entitet, inte en beskrivning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar